A fost sfințit Monumentul în cinstea eroilor războiului ruso-turc din 1768-1774, la râul Larga

Noutăți și evenimente |04 Noiembrie 2017


La data de 4 noiembrie 2017, cu binecuvântarea PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, a fost sfințit Monumentul în cinstea eroilor războiului ruso-turc din 1768-1774, la râul Larga.

Slujba de sfințire a fost oficiatî de către Secretarul Eparhial, Protopop de Cahul Prot.Mitr. Mihail Mungiu, Parohul s. Zârnești, Prot. Mitr. Serghie Groza și Parohul s. Brânza Prot. Dionisie Grăjdeanu.

La eveniment au participat reprezentanți de la Ambasada Rusiei din Republica Moldova, Șeful diasporei ruse din Cahul și localinici din diferite localități din vecinătate.

Bătălia de la Larga este lupta războiului ruso-turc din 1768-1774 la râul Larga, afluentul stâng al Prutului, 18 iulie 1770, după 20 de zile, după bătălia de la Mormântul Pătat, Generalul-Anșef Graf Petru Aleksandrovici Rumeanțev cu 38 de mii de soldați cu 115 tunuri a învins armata otomană sub comandarea Kaplanului Ghirei.

Rumeanțev utilizează noiile tactici în luptă cu armata otomană și datorită acestui fapt a învins cu mare fast.

Două săptămâni mai târziu, pe 1 august, trupele rusești au câștigat chiar mai mare victorie în bătălia de la Cahul. Pentru acest succes lui Rumeanțev i-a fost acordat pe 7 august 1770, Ordinul Sfântului Gheorghe, de gradul I.