Credincioșii din Cahul au sărbătorit Botezul Domnului

Noutăți și evenimente |19 Ianuarie 2015


Astăzi, în ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătorește Boboteaza, tradițional, nenumărați credincioși s-au adunat la Catedrala episcopală din Cahul pentru a participa la Liturghia praznicală oficiată de către Prea Sfinţitul Episcop Anatolie.

Creștinii veniţi de la primele ore ale dimineţii au aşteptat cu multă evlavie momentul sfinţirii Aghesmei Mari. Sărbătoarea Botezului Domnului se mai numeşte şi „Arătarea Domnului”, „Descoperirea Cuvântului Întrupat”, „Epifania” sau „Teofania”, deoarece aduce aminte de momentul când Mântuitorul Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, prilej cu care s-a arătat lumii Sfânta Treime.

Unul din scopurile pentru care Hristos S-a botezat a fost acela de a Se face model pentru noi, căci viaţa noastră duhovnicească începe prin Taina Botezului, aşa cum lucrarea de mântuire a lumii a început prin Botezul lui Hristos, după care au urmat toate celelalte, adică Patimile, Răstignirea, Învierea şi Înălţarea.

Cu o stare de rugăciune deosebită a fost marcat momentul în care Vlădica Anatolie a sfinţit Agheasma, unul dintre cele mai importante momente ale ceremoniei religioase de astăzi.

La final creștinii au fost stropiți din belșug cu apă sfințită, după care miruți fiind, au primit în dar câte o iconiță cu Botezul Domnului, trăind astfel din plin bucuria măreței sărbători.