Duminica a V-a după Paști (a Samarinencei) | Biserica – „Apa cea vie“, dătătoare de viaţă a credinţei ortodoxe

Noutăți și evenimente |17 Mai 2020


Preasfințitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, a oficiat, în Duminica a V-a după Paşti, numită şi a Samarinencei, Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală „Sf. Ioan Botezătorul” din orașul Comrat, fiind înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi.

Ca și în duminica trecută, serviciul divin a fost oficiat în interiorul Catedralei, iar credincioșii au avut posibilitatea să asculte slujba și să se roage în curtea Catedralei.

În timpul Sfintei Liturghii a fost citită pericopa evanghelică care ne prezintă întâlnirea Mântuitorului cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacob.

Evanghelia de astăzi ne arată trei lucruri deosebite cu o semnificație profundă pentru viața noastră. Și anume, în primul rând Mântuitorul Iisus Hristos schimbă atitudinea oamenilor între ei, în relațiile dintre ei. În al doilea rând schimbă viața omului păcătos într-o viață duhovnicească, curată și sfântă. Și în al treilea rând cheamă la mântuire pe toți oamenii, indiferent de credință și de etnie. Îi cheamă la El ca să creadă în El și să dobândească mântuirea și viața veșnică.

Convorbirea Domnului nostru Iisus Hristos cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacob este o lecţie de catehizare creştină şi o călăuză pe calea mântuirii pentru noi toţi. „Apa cea vie“, dătătoare de viaţă a credinţei ortodoxe şi toate izvoarele mântuirii se află numai la fântâna vieţii, care este Biserica. Aici ne aşteaptă Hristos să venim să ne închinăm, să ne rugăm şi să-L lăudăm, să ne mărturisim păcatele şi să-I cerem iertare şi mântuire.