Duminica dinaintea Botezului Domnului în parohia cu hramul Nașterea Domnului din or. Ceadâr-Lunga

Noutăți și evenimente |18 Ianuarie 2016


„Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!” (Mt. 3, 2)

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat a liturghisit în parohia cu hramul Nașterea Domnului din or.   Ceadâr-Lunga

Pentru efortul depus în revigorarea vieții parohiale și implicarea în activități misionar-pastorale, Parohul bisericii iereul Serghei Veliksarov a fost ridicat în treapta de Protoiereu.

În cuvântul de învîțătură, Vlădica Anatolie a vorbit despre semnificația Bobotezei: „Se apropie slăvitul praznic al Bobotezei, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu bucurie, cu vrednicie şi recunoştinţă, fiindcă, intrând în repejunile Iordanului, Mântuitorul nostru ia asupra Sa păcatele noastre ca să ne scape de ele.

La pregătirea noastră pentru sărbătoare ne ajută Sfântul Ioan Botezătorul, pe care pericopa evanghelică de astăzi îl prezintă drept „glasul celui ce strigă în pustie: Gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui” (Mc. 1, 3).

El a venit să defrişeze pădurea păcatelor şi a nelegiuirilor umane, pentru ca oamenii să poată primi „Calea, Adevărul şi Viaţa”, prin Hristos. El a deschis uşa ca să intre Stăpânul ceresc pe arena acestei lumi, stigmatizată de blestem şi de moarte.

El i-a pregătit pe oameni pentru venirea Izbăvitorului, botezând şi „propovăduind botezul pocăinţei spre iertarea păcatelor”. Esenţa predicii sale este: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!” (Mt. 3, 2; cf. Mc. 1, 15), fiindcă numai pocăinţa pregăteşte calea, ca Hristos şi Împărăţia Lui să vină la noi cu putere”.

La final, cei prezenți au primit binecuvântarea Arhiereului, după care au făcut o fotografie dimpreună cu Episcopul și Parohul, pentru istorie și spre amintire duhovnicească.