În s. Congaz, UTA Găgăuzia, s-a deschis o capelă și a fost renovată fîntîna de la intrarea din în localitate

Noutăți și evenimente |10 Iunie 2017


În satul Congaz, UTA Găgăuzia, s-a deschis o capelă și a fost renovată fîntîna de la intrarea din partea de sud în localitate. Sfințirea a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Episcopul de Comrat și Cahul, Anatolie.

Ideea de renovare a fîntînii și construirea capelei aparține conducătorului cooperativei agricole „Eniija” și deputatului Adunării Populare, Dmitri Cebanov.

Lucrările au fost efectuate în trei luni, iar aproape toate cheltuielile și le-a asumat întreprinderea condusă de Dmitrii Cebanov. Au contribuit la construirea capelei și enoriașii, care au donat peste 10 mii de lei.

„Astăzi are loc sfințirea capelei, oficiată de episcopul Anatolii. Ideea a apărut anul trecut, colectivul m-a susținut. În termen de trei luni am construit capela”, a menționat Dmitrii Cebanov.

La ceremonia de deschidere a capelei au participat numeroși invitați – prim-adjunctul bașcanului, Vadim Ceban, șefa administrației municipiului Comrat, Svetlana Camilciu, vice-președintele APG, Alexandr Suhodolschii.

„Astăzi am participat la deschiderea capelei din satul Congaz, care a fost construită datorită colectivului întreprinderii „Eniija” și, personal, Dmitrii Cebanov. Cei care se deplasează spre Giurgiulești și Chișinău se vor opri aici, se vor odihni și-și vor aminti despre Dumnezeu”, a spus Vadim Ceban.

„Dmitrii Cebanov a făcut o faptă bună pentru Congaz și întreaga lume ortodoxă”, a menționat consilierul satului Congaz, Ana Statova.

„Aș dori să adresez sincere felicitări locuitorilor Congazului cu prilejul deschiderii capelei. Credința ortodoxă de zi cu zi trebuie să fie prezentă în inimile noastre”, a spus vicepreședintele APG, Alexandr Suhodolschii.

Luni, 5 iunie, satul Congaz și-a sărbătorit hramul. Localitatea a împlinit 206 ani.

cu referire la http://gagauzinfo.md/