În ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, PS Episcop Anatolie s-a aflat în mijlocul creștinilor din orașul Basarabeasca

Noutăți și evenimente |12 Iulie 2017


Miercuri, 12 aprilie, în ziua sărbătoririi Sfinților Apostoli Petru și Pavel, PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în în biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae din orașul Basarabeasca.

Credincioșii  și slujitorii, pătrunși de măreția evenimentului, s-au rugat împreună cu Vlădica Anatolie celor doi mari propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos, pentru a mijloci pentru toți bine-credincioșii creștini în fața Dreptului Judecător și pentru a ocroti poporul cel iubitor de Dumnezeu de toată urgia și ispita cea pierzătoare.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, enoriașii au ascultat cuvântul de învățătură rostit de PS Anatolie, aflând despre faptele pline de sacrificiu și de credință ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel, primind îndemnul de a lua aminte la viețile și la faptele lor pătrunse de dragostea pentru Adevăr.

A urmat slujba de sfințire a unei impunătoare răstigniri amplasate la intrare în ogradă bisericii.

La finalul serviciului divin, ctitorii au primit din partea PS Episcop Anatolie înalte distincții bisericești, după care a Vlădica Anatolie a binecuvântat adunarea bine-credincioasă.

 * * *

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, contribuind la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.

Sfântul Apostol Petru s-a născut în Galileea în anul 10 î.Hr. şi a primit la Botez numele de Simon. El este fratele Sfântului Apostol Andrei, cel care a adus creştinismul în țara noastră. Îl urmează pe Mântuitorul Iisus Hristos, devine apostol şi primeşte misiunea de a vesti tainele împărăţiei lui Dumnezeu şi de a împărtăşi harul divin.

La rândul său, Sf. Apostol Pavel s-a născut în cetatea Tars şi a primit numele de Saul. A studiat Vechiul Testament şi a devenit apărător al Legii Vechi și aprig prigonitor al creştinilor. Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan, când păzeşte hainele ucigaşilor. Pe când mergea la Damasc, pentru a-i prigoni pe creştini aude glasul lui Hristos care îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?”. După revelație se converteşte la creştinism. Episcopul Damascului, Anania, l-a botezat pe la anul 34-35 d. Hr. şi a primit numele Pavel. Sfântul Ioan Gură de Aur a spus despre el că „este fereastra prin care lumea păgână a văzut pe Hristos”.

În ziua de 29 iunie a anului 67, ambii Apostoli au fost martirizaţi la Roma, Sfântul Apostol Petru prin răstignire cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel prin tăierea capului, din porunca împăratului Nero.