Învierea Domnului, prăznuită la Catedrala episcopală „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Cahul

Noutăți și evenimente |17 Aprilie 2017


În Duminica Învierii, salutul pascal „Hristos a Înviat!” a răsunat la Catedrala episcopală „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Cahul, în prezența Preasfinţitului Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, înconjurat de slujitorii sfântului locaş.

La slujba praznicală au participat mulțime de credincioși, ce au venit să-L slăvească în cântări și rugăciune pe Hristos cel Înviat.

Cu acest prilej Vlădica Anatolie a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi referitor la darurile Învierii Mântuitorului Hristos revărsate peste întreaga făptură odată cu biruinţa Sa asupra morţii şi a iadului.

În acest sens, Episcopul a arătat că Învierea este darul lui Dumnezeu făcut omului, este darul iubirii desăvârşite a Preasfintei Treimi. Este darul vieţii veşnice şi al nemărginitei responsabilităţi, întrucât Învierea înseamnă iubire, dar şi responsabilitate.

Sărbătoarea a continuat cu  procesiunea în jurul Catedralei, cu intonarea cântării pascale a Canonului Învierii și apoi cu oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur. În cadrul slujbei au fost citite Pastoralele Preafericitului Patriarh Kiril și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir.

La finalul Sfintei Liturghii, după ce mulți din cei prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfințitul Anatolie a binecuvântat bucatele aduse de creștini, cozonac și ouă roșii, și a adresat un cuvânt tuturor celor ce au avut dragostea și răbdarea de a petrece noaptea binecuvântată în atmosfera de rugăciune specifică acestei zile, după care, conform tradiției îndătinate, a  rostit de trei ori salutul pascal „Hristos a înviat!”

Şi în acest an, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Anatolie, parohiile din Eparhia de Sud au primit Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă de o delegaţie a mitropolitană în frunte cu ÎPS Mitropolit Vladimir.