Izvorul Tămăduirii – praznic închinat Maicii Domnului cinstit la Mănăstirea Sf. Cneaz Vladimir din Cahul

Uncategorized |18 Aprilie 2015


În fiecare an, în prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii – un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. 

Și în acest an în săptămâna luminată la Mănăstirea Sf. Cneaz Vladimir din Cahul, a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiască Liturghie de un sobor de preoți avându-l în frunte pe Preasfințitul Episcop Anatolie, în prezența unui număr mare de credincioși, care au venit să înalțe rugi Bunului Dumnezeu în această deosebită zi.

După oficierea Sfintei Liturghii, Vlădica Anatolie a decorat mai mulți slujitori și ctitori:

– decorat cu mitră prot. Teodor Tirsina, paroh s. Crihana Veche r-nul.Cahul, și prot. Rostislav Darusin paroh s. Etulia r-ul. Vulcănești.

– decorat cu paliță – prot. Ilie Prisacaru paroh s. Borceag r-ul. Cahul și ieromonah Ioasaf (Susanu) duhovnic administrator mănăstirea”Sf. Cneaz Vladimir”din Cahul.

– decorați cu cruce de protoiereu preotul Arcadie Cebanu clericul bisericii din s. Cîrpești r-nul. Cantemir.

– doi ctitori au fost decorați cu medalia episcopală Sf. Gheorghe, iar alții doi cu diplome arhierești.

La final Preasfințitul Anatolie a felicitat poporul binecredincios cu sărbătoarea și a mulțumit creștinilor care au sprijinit pe parcursul ultimilor ani această Mănăstire, jertfind fiecare după posibilitate pentru edificarea acestui sfânt așezământ.