Liceul din satul Dezghinja, UTA Gagauzia a găzduit Seminarul: „Școala și Biserica: parteneriat în domeniul învățământului și educatiei”

Uncategorized |01 Mai 2015


Liceul din satul Dezghinja, UTA Gagauzia, a fost, in ziua de 28 aprilie, gazda unui seminar intitulat „Scoala si Biserica: parteneriat in domeniul invatamantului si educatiei”, la care au participat preoti si directorii de scoli din zona. Intrunirea a avut loc in conformitate cu un proiect patronat de Biserica Ortodoxa din Moldova si Ministerul Educatiei.
Prin binecuvantarea Preasfintitului Anatolie, Episcop de Cahul si Comrat, intrunirea a inceput prin rugaciunea comuna in biserica “Sfanta Treime” din localitate.
Seminarul a cuprins si o demonstratie practica cu sprijinul copiilor din clasa a II-a a scolii, care au participat la o ora de religie ad-hoc, aratandu-se, astfel, cum trebuie sa procedeze preotul pentru a ajunge mai usor la sufletul celor mai mici din parohie, dand explicatii pe intelesul acestora.
In continuare au luat cuvantul reprezentantii institutiilor locale si regionale, ai institutiilor de invatamant si cultura din UTAG, precum si reprezentantii episcopiei. Preotul Octavian Mosin, reprezentantul Mitropoliei, a vorbit pe larg despre obiectivele si istoria proiectului, precum si despre implementarea religiei in mai multe raioane ale tarii.
Conducatorii directiei de invatamant a autonomiei, in persoana doamnei Sercheli Maria, i-au informat pe participanti despre situatia disciplinei religie din regiune.
La finalul reuniunii, participantii au stabilit un plan de activitate comuna intre Biserica si Scoala de elaborare a unui parteneriat educational pentru perioada anilor 2015 – 2020.
Seminarul s-a incheiat cu un concert sustinut de discipolii liceului pe scena din sala de festivitati.