Preasfințitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat a săvârșit Sfânta Liturghie la Hramul Mănăstirii „Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, din Ceadâr-Lunga

Noutăți și evenimente |08 Noiembrie 2017


În ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dumitru, Preasfințitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat a săvârșit Sfânta Liturghie la Hramul Mănăstirii „Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, din orașul Ceadâr-Lunga, UTA Găgăuzia.

O tradiție deja bine definită în spațiul autonomiei găgăuze aduce de sărbătoarea Sfântului Dimitriea toți slujitorii Găgăuziei la Mănăstirea „Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. În frunte cu protopopul Petru Cheleş şi numărul impunător de diaconi Preasfințitul Anatolie a adus lui Dumnezeu, rugăciune de laudă și mulțumire pentru toate binefacerile.

La Serviciul divin a participat conducerea de vârf a Găgăuziei (doamna Irina Vlah, başcanul Găgăuziei) și primarul orașului.

În dimineață zilei, stareța mănăstirii egumena Elizaveta împreună cu obștea de maici  a întâmpinat Chiriarhul locului cu pâine şi sare.

După Liturghie a fost înconjurată biserica cu citirea din Evanghelie, după care PS Anatolie a rostit un cuvânt de felicitare, binecuvântând poporul binecredincios prezent la slujba Hramului Mănăstirii.

 * * *

Mănăstirea de la Ceadîr-Lunga cu hramul Sfântul Dimitrie se află la marginea oraşului, la 125 km de Chişinău.

În 1972 autoritățile sovietice au aruncat în aer biserica cu hramul Sfântul Dimitrie din orăşul Ceadîr-Lunga. În amintirea ei, la iniţiativa protoiereului Dumitru Chioroglu, în anul 2000 s-a construit la marginea oraşului o mănăstire cu acelaşi hram.

Mănăstirea păstrează două icoane din biserica distrusă şi o copie foarte veche, descoperită într-o fîntînă, a icoanei Maicii Domnului de la Hîrbovăţ.

În ultimii ani au fost finalizate lucrările la o parte din incintă şi la o biserică închinată Sfântului Mare Ierarh Nicolae.