Sărbătoarea Cincizecimii la Catedrala Episcopala din orașul Cahul

Noutăți și evenimente |04 Iunie 2017


Duminică, 4 iunie, PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala  Episcopala din orașul Cahul.

La Sfânta Liturghie au participat, ca în fiecare an, un număr însemnat de credincioşi.

În cuvântul rostit în cadrul slujbei PS Anatolie a reflectat la lucrarea Duhului Sfânt în Biserică și în întreaga creație.

„Cincizecimea este sărbătoarea prin care Duhul Sfânt trimis de Dumnezeu Tatăl, la cererea lui Dumnezeu Fiul, pogoară în lume și sfințește pe ucenicii Mântuitorului pregătindu-i pentru misiune. Sfințirea lor s-a făcut pentru o lucrare mare, aceea de a răspândi Evanghelia mântuirii la toate popoarele.

Praznicul din această zi marchează întemeierea Bisericii și instalarea comuniunii între oameni.

Ziua Cincizecimii este ziua constituirii Bisericii din persoane și neamuri diferite. Duhul Sfânt adună în iubirea Preasfintei Treimi persoane diferite ca temperament, caracter, vârstă, stare socială, arie geografică”, a spus Prasfințitul Anatolie.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, mulţi dintre credincioşii prezenţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care a urmat Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia Vlădica Anatolie a citit din faţa uşilor împărăteşti cele şapte rugăciuni, rânduite de Biserică pentru praznicul Pogorârii Duhului Sfânt.

La final, Episcopul de Cahul și Comrat a binecuvântat frunzele verzi de tei şi nuc ce au fost împărţite credincioşilor, frunze ce simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh care s-au pogorât asupra Apostolilor.