Seminar metodic în s. Novoseliskoe, r. Reni, reg. Odesei, Ucraina

Noutăți și evenimente |26 Noiembrie 2015


În data de 24 noiembrie 2014 un sobor de preoţi din raionul Cahul împreună cu secretarul Episcopiei de Cahul şi Comrat protoiereu Mihail Mungiu, protopopul de circumscripţia Cahul protoiereu Teodor Tîrsîna şi Şefu Direcţiei de Învăţămînt Cahul D-nu Valeriu Baban au vizitat satul Novoseliskoe raionul Reni regiunea Odesei Ukraina.

Delegaţia a fost întîmpinată cu tradiţionalul pîine şi sare la Liceul din s. Novoseliskoe de către localinici împreună cu parohul Bisericii „ Sfîntul Ierarh Nicolae ” din s. Novoseliskoe Arhimandrit Petru (Marcu) şi Directoarea Liceulu D-na Nadejda Vrancianu.

Delegaţia  a asistat la o lecţie demonstrativă la obiectul Etica Creştină, condusă de către profesoarea Cernega J. pe tema „ Resposabilitatea pentru acţiunile sale” cu clasa 6-A.  Lecţia demonstrativă cu clasa 10-B pe tema „ Noi – cetăţeni ai Ukrainei, Noi – cetăţeni ai universului ” profesoare Trifonova A.

În continuare toţi invitaţii  au vizitat Muzeul Istoric din localitate care se află în incinta Liceului, istoria satului au prezentat elevii  lîmpreună cu profesoarea de Istorie Brînza A.

În Sala Festivă a urmat prezentarea  proiectului „Contribuţia arhimandritului Petru, parohul Bisericii „Sfîntul Ierarh Nicolae” din s. Novoseliskoe în viaţa religios-culturală a satului.” cordonator Directoarea Liceulu D-na Nadejda Vrancianu. În continuare a urmat un concert condus  de pedagogul-organizator Dobrieva N. şi Directorul Adjunct Caraceban A.

În a doua jumătate a zilei tot în Sala Festivă a precedat masa rotundă pe tema „ Biserica Socio-spiritualitatea Satului”, condusă de parohul Bisericii „ Sfîntul Ierarh Nicolae ” din s. Novoseliskoe Arhimandrit Petru ( Marcu). Spre urmare Direcţia de Învăţămînt Cahul şi Direcţia de Învăţămînt Reni au semnat un acord de asociere şi conlucrare.

La finalul zilei delegaţia din Cahul au vizitat cîteva parohii din r-nul Reni ca: Biserica din satul Plavni, Biserica din satul Orlovka şi Biserica din satul Kotlovina.

(protoiereu Dionisie Grăjdeanu)