Sf. Liturghie în prima Duminică după Cinicizecime (a Tuturor Sfinților) la Catedrala Episcopală din Comrat

Noutăți și evenimente |07 Iunie 2015


În duminica celebrării Tuturor Sfinților, PS Episcop Anatolie, înconjurat de un sobor preoțesc, în prezența numeroșilor credincioși, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală din Comrat.

În cuvântul de învățătură rostit Preasfințitul Anatolie a menționat că Biserica îi prăznuieşte pe toţii sfinţii împreună, în prima duminică după Cincizecime: „În primul rând pentru a ne arăta că rostul venirii Duhului Sfânt în lume este constituirea Bisericii întemeiată de Hristos, Capul ei, prin întruparea şi prin lucrarea Sa mântuitoare şi arătată acum în formă văzută, ca fiind comuniune şi comunitate a oamenilor diferiţi din diferite popoare, de diferite vârste, din diferite locuri, care au crezut în Hristos, L-au iubit pe El şi au împlinit în viaţa lor voia Lui.

În al doilea rând, Dumica Tuturor Sfinţilor ne arată că sfinţii nu se află izolaţi unul de altul, ci în comuniune. Pe de o parte vedem bogăţia diversităţii sfinţilor din toate timpurile şi din toate locurile, iar pe de altă parte vedem frumuseţea comuniunii lor, a comunicării lor prin harul Preasfintei Treimi. Această frumuseţe a comuniunii sfinţilor reprezintă şi frumuseţea Bisericii, deoarece comuniunea sfinţilor este temelia Bisericii.

Astăzi, când îi pomenim pe toţi sfinţii, ne bucurăm că vedem imaginea Bisericii lui Hristos, care adună popoarele în iubirea Preasfintei Treimi şi care depăşeşte izolarea impusă de timp sau de spaţiu.

În al treilea rând, Duminica aceasta ne arată că astăzi prăznuim nu doar pe toţi sfinţii cunoscuţi ci şi pe cei încă necunoscuţi”.

După Liturghie, a fost săvârșit un Te-Deum de mulțumire, iar mai apoi, Vlădica Anatolie a adresat tuturor celor prezenți un frumos cuvânt de felicitare cu ocazia binecuvântatului prilej, îndemnând enoriașii Catedralei, să fie și mai departe la fel de dedicați înfăptuirii tuturor lucrărilor cele bune, avându-i drept exemplu pe Sfinții Bisericii.