Slujire arhierească în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, la Catedrala episcopală din Cahul

Noutăți și evenimente |26 Februarie 2017


Duminica ce precede intrarea în Postul Sfintelor Paşti este numită Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, dar şi Duminica iertarii. Sfintii Parinţi i-au dat acestei duminici şi acest nume, pentru a ne arată că nimeni nu poate intra în post daca nu este în pace cu semenii.

În această duminică a lăsatului sec de brânză sau a Izgonirii lui Adam din Rai, la Catedrala episcopală din or. Cahul a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat.
Alături de Preasfinţia Sa a liturghisit întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului locaş de închinare.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul a arătat importanța postului și a nevoinței adevărate, „acum când mântuirea este mai aproape de noi, decât atunci când am crezut.” (Rom. 13, 11), dar și despre iertarea aproapelui, precum ne învață evanghelia de astăzi: „dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, şi vouă Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre” (Mt.6, 14).

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, PS Anatolie împreună cu clerici slujitori, a cerut iertare tuturor celor prezenți, după care, fiecare credincios în parte a primit iertare și binecuvântare de la Preasfinția Sa, urmând străbunul obicei al iertării în Duminica lăsatului de sec pentru Postul cel Mare.