Slujire praznicală la Schitul cu hramul în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, din Comrat

Noutăți și evenimente |26 Octombrie 2017


Bucură-te, Portăriţă bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului!

Joi, 26 octombrie 2017, în ziua pomenirii Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Schitul cu hramul în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, din orașul Comrat.

Întâistătătorului i-au coliturghist PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat și un sobor preoțesc din cuprinsul Episcopiei de Sud.

La slujba praznicală a onorat cu prezența doamna Irina Vlah – Guvernator (Bașcan) al UTA Găgăuzia, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi de numeroşi credincioşi.

În timpul Serviciului divin, slujitorii Altarului împreună cu poporul binecredincios, s-au rugat pentru mijlocirea şi ajutorul Maicii Domnului – Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare, în fața Tronului ceresc.

După oficierea Liturghiei, Vlădica Vladimir a felicitat obștea monahală și pelerinii cu prilejul sărbătoririi Hramului:

“Schitul în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Portărița” este un focar al credinței și un loc de rugăciune pe care a rânduit Dumnezeu să-l instituim aici, într-un loc unde a lipsit viața monahală.

Aici găsim puțini, dar vrednici râvnitori, încercând să țină flacăra credinței și a rugăciunii, atrăgând locuitori din Comrat și alți oameni din împrejurimi. Unii vin permanent, devenind ctitori și binefăcători, alții vin în duminici sau la praznice și hram. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe acești nevoitori și să primească truda și jertfa lor și mai ales rugăciunea lor pentru binele tuturor credincioșilor, pentru binele Bisericii”, a menționat ÎPS Mitropolit Vladimir.

Cu un cuvânt de mulțumire a venit și Episcopul locului PS Anatolie, care a mulțumit Mitropolitului pentru grija părintească și bucuria de a liturghisi împreună, în această zi închinată Preasfintei Fecioare.

Drept amintire a rugăciunii comune de astăzi, credincioșii au primit din partea Mitropolitului binecuvântarea arhierească și câte o cărțulie de rugăciune.

Schitul cu hramul în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, scurt istoric:

În ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ce s-a desfășurat în data de 11.02.2016, a fost luată decizia de a se înființa Schitul de călugărițe cu hramul „Icoana Maicii Domnului Iviron”, cu sediul, str. Fediko 20, mun. Comrat, UTA Gagauzia.

În calitate de stareță a fost desemnată monahia Eufrosinia (Uzun).

Schitul „Icoana Maicii Domnului de la Iviron” a fost întemeiat acum câțiva ani de părintele schiarhimandrit Ioan Peioglo, duhovnicul acestui sfânt așezământ.

Anul acesta pe teritoriul Schitului au demarat lucrările de construcție a unui complex cu menire socială și de cult, care va cuprinde o biserică, stăreția și un centru social.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md