Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, la Comrat

Noutăți și evenimente |21 Ianuarie 2018


Pomenirea dreptului cu laude, iar ție destul îți este mărturia Domnului, Înaintemergătorule. Că te-ai arătat cu adevărat și decât proorocii mai cinstit, că și a boteza în repejuni pe Cel propovăduit te-ai învrednicit. Drept aceea, pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te bine ai vestit și celor din iad pe Dumnezeu Cel ce s-a arătat în trup, pe Cel ce a ridicat păcatul lumii și ne-a dăruit nouă mare milă. (Troparul Sfântului Ioan Botezătorul)

A doua zi după Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, Biserica a rânduit încă de la început a se prăznui Soborul cinstitului şi slăvitului prooroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, căci se cădea a cinsti cu praznic pe cel ce a slujit la Taina Botezului dumnezeiesc, punând mâna sa pe creştetul Stăpânului.

A devenit deja o tradiție, ca în a ceastă zi Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir să oficieze Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală „Sf. Ioan Botezătorul” din orașul Comrat, UTA Gagauzia.

În dimineața zilei de 20 ianuarie 2018, Întâistătătorul împreună Excelența Sa, Dl Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova au fost întâmpinați cu aleasă bucurie de către Preasfinţitul Anatolie, Episcop de Cahul şi Comrat, de Dna Irina Vlah – Guvernator (Bașcan) al UTA Găgăuzia, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi de numeroşi credincioşi din regiune.

La Sfânta Liturghie, Mitropolitului i-a coliturghisit și Înaltpreasfințitul Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, soborul de slujitori ai Catedralei episcopale din Comrat, dar și preoți invitați din alte eparhii.

În timpul Serviciului divin, slujitorii Altarului împreună cu poporul binecredincios, s-au rugat pentru mijlocirea şi ajutorul Sfântului Ioan – Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, în fața Tronului ceresc.

La finele Sfintei Liturghii a fost oficiat un Tedeum la icoana Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, după care Vlădica Vladimir a felicitat creştinii din Comrat cu prilejul sărbătoririi Hramului şi i-a îndemnat ca și în continuare să fie cu dragoste și luare aminte față de învățătura Sfintei noastre Biserici Ortodoxe.

În urma hotărârii recente a Consiliului local din Comrat, Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir i-a fost acordat titlul onorific de cetățean de onoare al orașului Comrat, pentru valorificarea și punerea în valoare a relațiilor inter-etnice în slujirea misionară.

Cu un cuvânt de mulțumire a venit și Episcopul locului PS Anatolie, care a îndemnat creștinii din Comrat să fie uniți întru credința strămoșească și să păstreze intacte valorile moral-spirituale ale Bisericii și a înaintașilor noștri.

Drept amintire a rugăciunii comune de astăzi, credincioșii au primit în dar din partea Mitropolitului, iconițe, spre binecuvântare și întărire duhovnicească.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media